29 Ocak 2011 Cumartesi

TÜRK YAZITLARI:

1) Kazakistan'ın Almatı şehri yakınlarında Isıkgöl'ün Kuzeyindeki Esik Kasabasındaki bir kurgandan İ.Ö. 5. yüzyıla ait olduğu belirlenen; bir iskit Türk Prensine-Tekinine ait altın eşyalar ve gümüş tabak üzerine Orhun alfabesiyle yazılmış Türkçe yazı çıktı. Bu yazı "Tigin yirmiüçünde öldü, Isık halkının başı sağolsun" şeklindedir.

2) Altay Dağlarının Pazırık Vadisinde İ.Ö. 3. yüzyılda yapıldığı belirlenen bir Hun halısı ve altın İşlemeli at eyeri bulundu. Bu halının dokuma tekniği ve desenleri ile Manisa Gördes Halısı arasında büyük benzerlik vardır. İki halıda aynı ilmek tekniği kullanılarak dokunmuştur.(BK.Pazırık)

3) İ.Ö.119 yılında yazılmış, Türkçe Sagu-Ağıt-Yakım. Hun Türkleri bir savaşta Çinlilere yenilip, bir kısım ülke topraklarını yitirince söylenmiş, Çin Devlet arşivinde bulunmaktadır. (Çin Hanları; İ.Ö.11. yüzyıldan beri olaylarla ilgili yıllık, günlük tutturup, devlet arşivinde korumuşlardır.) Bu ağıttan bir deyiş.

" Yençidağını yitirdik, Kadınlarımızın güzelliğini aldılar.

Silan yaylalarını yitirdik, Hayvanlarımızın otlağını aldılar."

4) Macaristan'ın Miklot Köyünde, Orhun Alfabesi ve Peçenek Türkçesiyle üzerine kitabe yazılmış, İ.S. 11. yüzyıla ait altın bir tabak bulundu. Macaristan'da 5.-10. yüzyıllara ait Kumanlara ait eşyalar bulunmuştur. Bunların üzerinde Orhun Alfabesi harflerinden oluşan işaretler vardır.

5) Akhunlar (358-557), Hindistan'ın Gwalior şehrinde yazılı anıt diktiler.

6) Orhun Anıt ve Kitabeleri: Göktürkler 552-735 yılları arasında, Orhun Vadisinde 732 adet yazılı abide balbal diktiler. Ahlattaki Selçuklu mezar taşlarının bazıları, Orhun abidelerine benzemektedir. En önemlileri, 735'de dikilen Bilge Kağan Anıt Kitabesi ile Gültekin ve Tonyukuk Abideleridir.

7) 749-859 yılları arasında Uygur Türkleri, Selenga Havzasında,Sineusu ve Karabalgasun Kitabelerini dikmiştir.

8 ) Yenisey Kitabeleri, 10. ve 11. yüzyılda Kırgız, Çiğil ve Karluk Türklerince dikilmiştir.

Türk Heykel ve Resimleri:
1) İ.Ö. 2. yüzyıldan kalma bir Türk mezarı olan Kurat Kurganında Kartal kabartması vardır

2) 732 yılında Orhun Vadisinde dikilen Bengütaştaki Göktürk Komutanı Gültekin büstünün başlık kısmının önyüzünde, kanatları açık bir kartal figürü kabartması var. Bu kartal figürü, Selçuklu bayrağındaki kartalın, Türklerce kullanımının çok eskilere dayandığını gösterir.

3) Altaylarda 6-7. yüzyılda çizildiği sanılan kaya resimleri bulundu. Bunlar efsanevi uçan Gökatların resimleridir.

4) 744-845 yılları arasında Uygurlar, mağara duvarlarına Mani diniyle ilgili bir çok duvar resmi yapmışlardır. Bu resimler günümüze kadar ulaşmıştır.

5) Günümüzde T.C. Devletini temsil eden bayraktaki Ay ve Yıldız'ın kullanımı da çok eskilere dayanmaktadır.1800 yılından sonra Osmanlılarla ilgili çekilen film ve resimlerde, Osmanlı Devleti'ni temsil eden bayrak ay yıldızlıdır. Osmanlılar döneminden kalan bina ön yüzlerindeki Osmanlı devlet armalarında yıldız işlenmiştir. Ancak Ay Yıldızın, devlet sembolü olarak Türklerce çok daha eski dönemlerde de kullanıldığı sanılmaktadır. Örneğin: Kazakistan’ın Tengiz bölgesindeki mezar taşları üzerinde, Kırgızistan’daki eski bir camide, Kuzey kafkasya’daki Balkar Türklerinin mezar taşlarında, Bosna Hersek’teki Boşnak mezar taşlarında bulunan Ay Yıldız simgesi büyük bir olasılıkla Türklerin eski tek tanrılı Gök Dini ile ilgilidir. Selçukluların bayraklarında çift başlı, kanadı açık, kartal simgesi kullanıldığı, Selçuklu mimarı eserlerinde görülmektedir. Ay Yıldızın, Selçuklu öncesi Türk Devletleri'nce ongun olarak kullanıldığı sanılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder