29 Ocak 2011 Cumartesi

BÜYÜK HUN DEVLETİNİN YIKILMA NEDENİ

1- Yöneticilerin Çinlilerle evlenmeleri, akrabalık sonucu Çinlilerin devlet işlerine karışıp, müdahale etmesi. Yöneticilerin yerleşik Çin kültürünün etkisinde kalıp Türk töresini bırakması.

2- Yöneticilerin ilgisizliği nedeniyle, devlet gelirleri azalırken, saray giderlerinin artması ve ekonomik sıkıntıya girilmesi.

3- Çin ve diğer komşular (Moğol, Tibet), askeri yönden gelişirken, Hunların bir gelişme ve ilerleme gösterememesi. Aynı silah ve taktiklerle askeri eğitimin sürdürülmesi.

4- Komşularla yapılan savaşların uzun sürmesi, yenilgiyle sonuçlanması ve hiç ganimet elde edilemediği gibi, insan ve mal kaybedilmesi.

5- Hanedan üyeleri arasında çıkan taht kavgalarının, komutanları, orduyu ve halkı bölmesi; kardeş kavgalarının, iç savaşın başlaması, birlik ve dirliğin bozulması.

6- Yöneticiler arasında kıskançlık nedeniyle anlaşmazlık çıkması, sorunların; uzlaşma ve tavizle değil de çatışmayla, güç kullanarak çözülmeye çalışılması.

7- Vergi oranının ve çeşidinin arttırılması. (13 çeşit vergi alınıyordu).

8- Memurların baskıcı ve adaletsiz yönetimi.

9- Halkta bıkkınlık ve bezginliğin oluşması.

10- Halk, devlete inancını yitirip, moralmen çöküp, fakirleşince, Çinlilerin ve Moğolların hücumuna karşı koyamadı ve devlet yıkıldı.

5 yorum: